MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ληστρικά περιθώρια κέρδους στο ρεύμα

Πριν από το καλοκαίρι η ΔΕΗ λειτουργούσε με περιθώριο κέρδους που έφτασε έως το 84,7% (Απρίλιος), παρά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα χορηγούσε... έκπτωση 15%.

Με τεράστια περιθώρια κέρδους λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δείχνει η αναδρομή στις χρεώσεις και τις εκπτώσεις που προσέφερε η κυρίαρχη ΔΕΗ μέσα στους προηγούμενους μήνες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χονδρεμπορικές τιμές της αγοράς. 
 
Χθες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις τιμές που θα ισχύσουν τον Οκτώβριο στο «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο στο οποίο παραμένουν εκατομμύρια καταναλωτές. Με βάση την ανακοίνωση, η τελική χρέωση ημέρας θα είναι 14,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση κάτω των 500 κιλοβατωρών. Η τιμή αυτή προκύπτει ύστερα από έκπτωση 6,5% που αποφάσισε να δώσει η ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι εάν δεν έδινε αυτή την έκπτωση, η χρέωση της ΔΕΗ θα ήταν 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο δηλαδή ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρεώνουν οι εταιρείες «Ηρων» και «Protergia».
 
Το θέμα είναι ότι με βάση αυτή την έκπτωση του 6,5%, η τιμή πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 15 λεπτών και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να μη δώσει καμία επιδότηση αυτόν τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τους δύο προηγούμενους μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δόθηκαν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων.
 
Ομως, για να συμβεί αυτό, φορολογήθηκαν οι παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι οποίοι μετακύλισαν το κόστος με αποτέλεσμα να απογειωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές. Εννοείται ότι η κυβέρνηση απεχθάνεται τις επιδοτήσεις, ασχέτως εάν μοίρασε δισεκατομμύρια ευρώ πριν από τις εκλογές του 2023. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι τις αποφεύγει με βάση τη διευκόλυνση που της παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτής της έκπτωσης του 6,5%.
 

Η αναδρομή στις χρεώσεις ολόκληρου του 2024 δείχνει όμως και τα μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και κέρδους που έχει η ΔΕΗ, προκειμένου να δίνει εκπτώσεις και να διευκολύνει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης στέλνοντας τον λογαριασμό στους καταναλωτές. Στον πίνακα που παραθέτουμε περιλαμβάνονται, δίπλα σε κάθε μήνα:
 
● Στην πρώτη στήλη, η τελική χρέωση ημέρας της ΔΕΗ (σε λεπτά του ευρώ) για κατανάλωση κάτω από τις 500 κιλοβατώρες στο «πράσινο» τιμολόγιο. Η τιμή αυτή προκύπτει τεχνικά από τη χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα με βάση έναν μαθηματικό τύπο συν τον μηχανισμό διακύμανσης.
 
● Ομως, στη δεύτερη στήλη, παραθέτουμε τη χονδρεμπορική τιμή του ίδιου μήνα, όπως προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θεωρητικά αυτή είναι η τιμή στην οποία η ΔΕΗ και οι άλλοι «λιανέμποροι» αγοράζουν ρεύμα για να το πουλήσουν στους καταναλωτές.
 
● Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει, στην τρίτη στήλη, το «περιθώριο κέρδους» με το οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ. Στην πράξη το περιθώριο μπορεί να περιορίζεται κάπως από άλλους δείκτες που έχουν σχέση με τις απώλειες των δικτύων.
 
● Στην τέταρτη στήλη παρατίθεται το ποσοστό έκπτωσης που η ίδια η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι έχει προσφέρει στους πελάτες της ανά μήνα. Η έκπτωση αυτή ξεκινά από το 20% τους πρώτους μήνες του 2024, περιορίζεται στο 10-15% μέχρι τον Μάιο και απογειώνεται στο 38% τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ψηφίζαμε για τις ευρωεκλογές...
 
● Η έκπτωση φτάνει έως το 53% τον Αύγουστο, αλλά επιτρέπει στη ΔΕΗ να πουλά με περιθώριο κέρδους 22,4%. Τον Σεπτέμβριο η έκπτωση κατακρημνίζεται στο 0% αλλά το περιθώριο κέρδους παραμένει στο 40,1%.
 
● Ο χειρότερος μήνας είναι ο Ιούλιος όπου το περιθώριο κέρδους είναι αρνητικό κατά 1%, αφού όμως η ΔΕΗ έχει δώσει έκπτωση 31%. Ισως αυτό να είναι που οδήγησε και στην απόφαση για τις επιδοτήσεις.
 
● Πριν από το καλοκαίρι, η ΔΕΗ λειτουργούσε με περιθώριο κέρδους που έφτασε έως το 84,7% (Απρίλιος), παρά το γεγονός ότι χορηγούσε έκπτωση 15%. Με τέτοια περιθώρια, πώς να μην μπορείς να εξυπηρετείς τα κυβερνητικά αφηγήματα;
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου