MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Αξίζει στην Ελλάδα ο ρόλος του καρπαζοεισπράχτορα;

Με τον Αλβανό πρωθυπουργό να αναφέρεται στους Τσάμηδες από ελληνικού εδάφους και έπειτα από τα απανωτά χαστούκια που δέχτηκε η χώρα μας από τον Ερντογάν, ακόμα και τα Σκόπια, εκτιμούμε πως κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας, αν επισημάνουμε ότι μία από τις μεγάλες παθογένειες της Ελλάδας είναι η έλλειψη υψηλής στρατηγικής.
 
Η έλλειψη αυτή εδράζεται σε μια διάχυτη στην κοινωνία φαταλιστική άποψη περί ανύπαρκτης, “τελειωμένης”, Ελλάδας – καταδικασμένης να παίζει ρόλο καρπαζοεισπράχτορα. Αυτή η αντίληψη με τη σειρά της στηρίζεται πάνω σε μια άτυπη αντίληψη περί “τέλους της Ιστορίας”, που κυριαρχεί στις ελληνικές ελίτ. Δηλαδή στην πίστη ότι τα έθνη έχουν παρακμάσει ως διεθνοπολιτικά υποκείμενα και ότι πλέον ο έλεγχος στο παγκόσμιο σύστημα ασκείται και θα ασκείται από τις απρόσωπες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, ή από μεταεθνικά γεωπολιτικά σχήματα όπως είναι για παράδειγμα η ΕΕ. Άρα, η Ελλάδα καλώς έχει επιλέξει την γεωπολιτική αυτοεξάλειψή της, αφού “αυτό είναι το σωστό” ή έστω το “αναπόφευκτο”.
 

Νέα έκθεση «χαστούκι» για δημοκρατικό έλλειμα στην Ελλάδα

Η ανισότητα και η διαφθορά οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία στη χώρα
 
Ακόμα μια έρευνα πλήττει το κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνική πραγματικότητα αναδεικνύοντας την απουσία του κράτους Δικαίου και δημοκρατικό έλλειμα στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (DPI), από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες δημοκρατίες, η Ελλάδα θεωρείται από τους πολίτες της η λιγότερο δημοκρατική (43%). Τα κράτη που θεωρούνται πιο δημοκρατικές από τους πολίτες τους είναι το Ισραήλ, το Βιετνάμ και η Κίνα.