MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Τώρα κατηγορούν τον Roger Waters ότι φόρεσε «ναζιστική στολή» στο Βερολίνο

Υπό έρευνα από τη γερμανική αστυνομία για… διέγερση πλήθους τίθεται ο διάσημος μουσικός, πρώην μέλος τω θρυλικών Pink Floyd, μετά από εικόνες που καταγράφηκαν σε συναυλία του στο Βερολίνο.
 
Η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμη επεισόδιο στις επιθέσεις που δέχεται ο 79χρονος Roger Waters για τις δηλώσεις του κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ και την συμπαράστασή του στον αγώνα των Παλαιστινίων. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύ καιρός από τις προσπάθειες που έγιναν για να απαγορευθούν οι συναυλίες του στη Γερμανία και σε άλλες χώρες με κατηγορίες περί αντισημιτισμού.
 
Τώρα ο εμβληματικός καλλιτέχνης κατηγορείται ότι φόρεσε στολή που θύμιζε τους ναζί των SS, αλλά και ότι έδειξε ναζιστικά σύμβολα σε συναυλία του στο Βερολίνο, κάτι που είναι παράνομο στη Γερμανία.
 
Ο ίδιος ο Roger Waters δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα όσα συμβαίνουν, όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώθηκαν αρκετές αντιδράσεις και ξεκίνησαν αντεγκλήσεις ανάμεσα σε χρήστες που καταδίκαζαν την εμφάνιση και άλλου που υπερασπίζονταν τον δημοφιλή μουσικό.
 
Η υπόθεση, όμως, παίρνει και διαφορετική τροπή, καθώς η γερμανική αστυνομία θα εξετάσει εάν στέκονται οι κατηγορίες για διέγερση του πλήθους, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε δίκες που σχετίζονται με άρνηση του Ολοκαυτώματος στη χώρα.
 
Στην πραγματικότητα, όμως, η συγκεκριμένη αμφίεση του Roger Waters ούτε ναζιστικά σύμβολα περιλαμβάνει ούτε αποτελεί κάποια προσπάθεια να διαφημιστούν τα SS, καθώς αποτελεί μέρος του σόου του και έχει ευθείες καταβολές στον σπουδαίο δίσκο “The Wall” των Pink Floyd. Στην ταινία που είχε γυριστεί και ήταν βασισμένη στον δίσκο, ο πρωταγωνιστής Bob Geldof εμφανίζεται με ανάλογη αμφίεση και σύμβολα που περιλαμβάνονται στον δίσκο, αλλά δεν είναι ναζιστικά, ακριβώς με στόχο να κατακεραυνώσει τον φασισμό, τον ναζισμό και τις όποιες μορφές του.
 
Ο ίδιος ο Roger Waters έχει φορέσει ξανά αντίστοιχες στολές την περίοδο 2010-13 όταν και πραγματοποιούσε παγκόσμια περιοδεία ερμηνεύοντας στην ολότητά του τον εμβληματικό δίσκο των Pink Floyd. 
 
Ο Μάρτιν Χάλβεγκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, δήλωσε σχετικά ότι «το περιεχόμενο της αμφίεσης μπορεί να κριθεί ως ικανό να δικαιολογήσει το ναζιστικό καθεστώς με τέτοιο τρόπο ώστε να προσβάλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και άρα να διαταράξει την κοινή ειρήνη».
 
Ο Roger Waters έχει προγραμματίσει ακόμη μια ζωντανή εμφάνιση στη Φρανκφούρτη για την Κυριακή, εκεί όπου οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να την ακυρώσουν, κατηγορώντας τον ότι είναι… από τους πιο γνωστούς αντισημίτες παγκοσμίως.
 
Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, έπειτα και από τις απαραίτητες ενέργειες του ίδιου του Βρετανού καλλιτέχνη, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Το διοικητικό δικαστήριο της πόλης αποφάσισε ότι ο Waters έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει κανονικά τη συναυλία του, παρότι χαρακτήρισε ορισμένα σημεία του σόου ως «αντιαισθητικά».
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου