MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Σπύρος Στάλιας : Στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2002 προαναγγέλθηκε ένας θάνατος λόγω ηλιθιότητας

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος


Όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ την 1η Ιανουάριο του 2002 είχε τα εξής οικονομικά δεδομένα:

Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε ότι η Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου του 2001, στις 12 την νύχτα ακριβώς, είχε χρέος 151,8 δις ευρώ, δηλαδή 103,7% του ΑΕΠ, με ΑΕΠ 146,4 δις ευρώ. Από τα 151,8 δις ευρώ που ήταν το συνολικό χρέος της χώρας, μόλις το 37,9 δις ευρώ ήταν σε ξένο νόμισμα, και σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ήταν 25,88%. Το υπόλοιπο χρέος ήταν σε δραχμές που η χώρα εξέδιδε υπό το δίκαιο της, και άρα το χρέος αυτό ήταν και εθνική αποταμίευση και άνευ κινδύνου, γιατί μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της ποτέ δεν πτωχεύει. Άρα επί της ουσίας το πραγματικό χρέος της χώρας έως τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2001, ήταν μόλις το 25,88 % του ΑΕΠ ή 37,9 δις ευρώ. Οίκοθεν νοείται ότι εκείνο το χρέος ήταν πλήρως βιώσιμο. Επίσης τι παρατηρούμε από το παραπανω γράφημα; Ότι ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός, το ιδιωτικό χρέος ειχε φθάσει τα 95 δις ευρω, πρωτόγνωρο για την Ελλάδα από την εποχή που έγινε κράτος, όπως επίσης ελλειμματικό ηταν και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Σταθακόπουλος Δ.: Για ποιο λόγο η Δύση δείχνει ανοχή στην Τουρκία

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, τουρκολόγος και νομικός, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας (27-04-2022 / flash994.gr).

Όπως είπε ο κ. Σταθακόπουλος, η Τουρκία όπως έχουμε δει τόσα χρόνια δεν είχε αλλάξει κάτι. Γνωρίζουμε από την ιστορία οι Τούρκοι γενικώς και οι οθωμανοί παλαιότερα, πριν το 1923, για να σε υπολογίζουν δεν είναι όταν πηγαίνεις με τα νερά τους αλλά όταν σε φοβούνται.

Ο κ. Σταθακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει σε 2 βάρκες και πρέπει κάποια στιγμή να πάρει μια θέση. Η Δύση δείχνει ανοχή στη στάση αυτή της Τουρκίας διότι δεν θέλει η Ρωσία να δημιουργήση ένα "Αλά Τούρκα" Ντονμπάς πρόβλημα, που λέγεται Κουρδικό.