MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: Το ΟΧΙ εναντίον του βρετανικού «Σχεδίου Ανάν» – H συμβολή της Oμογένειας

Γράφτηκαν διάφορα άρθρα αυτές τις μέρες θυμίζοντας και τιμώντας το γενναίο ΟΧΙ μας στις 24 Απριλίου 2004, εναντίον του εκτρώματος του Σερ Ντέιβιντ Χάνει, λεγόμενου «Σχεδίου Ανάν».
 
Σήμερα θα προσθέσω στην ιστορική διαδρομή, καλύπτοντας (για όσους δεν γνωρίζουν) και τη συμβολή της oμογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο (της μικρής Κύπρου εκτός Κύπρου), που συνέβαλε δυναμικά για την επίτευξη του στόχου του ΟΧΙ. Και για την ιστορία εξηγώ πώς ξεκινήσαμε.
 
Μια Δευτέρα πρωί, μέσα Νοεμβρίου 2003 (λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του «Σχεδίου Aνάν»), με πήρε τηλέφωνο ο Μιχάλης Έλληνας (διευθυντής της εφημερίδας ”Ελευθερία στο Λονδίνο”) και μου είπε τη σκέψη του για δράση και από την Ομογένεια εναντίον του «Σχεδίου Ανάν». Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε αμέσως με μια ad hoc Επιτροπή και ανακοινώθηκε κάλεσμα στην Ομογένεια…
 

Η παντοδύναμη BlackRock μπροστά στην πρώτη της αποτυχία – Πώς ο Fink παραμύθιασε τον πλανήτη για ESG και ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα

Η κοινή λογική... αντεπιτίθεται 
 
Μοιάζει απίστευτο ότι η εταιρεία που κυριολεκτικά ελέγχει περισσότερο από τον καθένα τον πλανήτη, μπορεί να αποτύχει στην ατζέντα της.
 
Κι όμως, τα υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 10 τρισεκ. δολαρίων (!) και η επενδυτική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ίσως για πρώτη φορά δεν είναι αρκετά προσόντα για να κερδίσουν την ανθρώπινη λογική.
 
Ο λόγος για την BlackRock, την εταιρεία με CEO τον παντοδύναμο Larry Fink, ο οποίος προσπάθησε όσο κανείς να επιβάλει τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, and Governance) στον επενδυτικό (και μη) κόσμο. Όταν η «θέληση» δεν ήταν αρκετή, επιστρατεύθηκαν «κουλτούρες» καλά κρυμμένες στα ESG (συγκεκριμένα στο γράμμα «S») με σκοπό να διχάσουν και να «περάσουν» αποτελεσματικά τις εν λόγω ατζέντες, όπως η woke και ο μοντέρνος φεμινισμός.

Οι ανοδικοί κύκλοι του χρυσού – Που θα φθάσει η ουγγιά

Οι επενδυτές συνηθίζουν να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια για αντιμετωπίσουν ακραίες απειλές, όπως εκείνες που κατά κανόνα πυροδοτούνται από γεωπολιτικές κρίσεις. Στις 19 Απριλίου ο χρυσός υπερβαίνει τα επίπεδα των $2.380 ανά ουγγιά, χωρίς να εμφανίζει σημεία ανακοπής της ανοδικής του τάσης.
 
Κατά το 2023 η διεθνής μέση τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα $1.940,54 ανά ουγγιά, αλλά στις 7 Μαρτίου του 2024 διασπά ανοδικά το επίπεδο των $2.180, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου διατηρεί σταθερά τιμές ανώτερες των $2.000 και στα τέλη Φεβρουαρίου η διεθνής τιμή διασπά τελικά ανοδικά και το φράγμα των 2.100 ανά ουγγιά.
 

Ενδοοικογενειακή Βία- Η προσέγγιση της Ιατρικής Επιστήμης και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Μια μεγάλη συζήτηση για την ενδοοικογενιακή βία  και την εμφάνιση της  στατιστικά   έξαρσης,  ως φαινόμενο   με όρους αστυνομικούς,  με επίκεντρο της επιστημονικές προεκτάσεις στο χώρο της Ιατρικής αλλά και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Στο στούντιο των  "Αντιθέσεων"  ο Εμμανουήλ Λ. Πασπαράκης,  MD, MSc, PhD/ ΨυχίατροςΔιευθυντής Τμήματος Ψυχιατρικής Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου [ΕΣΥ] και

 ο Γιώργος Νικολακάκης , Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.