MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Η νέα Κομισιόν και η «οικονομία πολέμου»-Νότης Μαριάς

Γράφει ο
Νότης Μαριάς
 
Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
 
Στη γραμμή της ήδη διακηρυγμένης «οικονομίας πολέμου» πρόκειται να κινηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε από την Πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 18/9/2024.      
 
Αυτό προκύπτει πέραν των άλλων και από τη συμμετοχή της φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση των ηγετών 30 και πλέον χωρών στη Νέα Υόρκη στις 25/9/2024 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας στην οποία εκτός από τον Ζελένσκι συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ελλάδος και άλλοι (www.protothema.gr  26/9/2024).   
 

Βόμβα το δημογραφικό για ΑΕΠ και συντάξεις - Για κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα αντιστοιχούν 5 νέοι συνταξιούχοι

Την περίοδο 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441.000
 
Βόμβα για την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την εγγύηση των συνταξιοδοτικών παροχών αποτελεί το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης της Ελλάδας, η οποία αντιστοιχεί σε 5 συνταξιοδοτήσεις έναντι μίας γέννησης.
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τέλος του έτους θα συνταξιοδοτηθούν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- περίπου 230.000 εργαζόμενοι, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων ετών και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις με δεδομένο το μεγάλο boom συνταξιοδοτήσεων από το 2027-31, όπου αναμένεται να φύγουν από την ενεργό εργασία όλοι οι απασχολούμενοι της δεκαετίας 1984-90, αναμένεται να αυξηθεί το κόστος συνταξιοδότησης κατά 3% του ΑΕΠ.