MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η 28η Οκτωβρίου και τα ερωτήματα της! Χάρης Αθανασιάδης καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο

Ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Χάρης Αθανασιάδης σε μία συζήτηση για την εθνική επέτειο, με απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που κατά καιρούς γίνονται θέμα συζήτησης και δυστυχώς και αντιπαράθεσης… Ποιος είπε τελικά το ΟΧΙ; Ήταν πόλεμος μονάχα εθνικός ή και πόλεμος αντιφασιστικός; Γιατί τελικά γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του;
 
Γιορτάζοντας την Αντίσταση
 
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος κράτησε περίπου έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941. Το αποτύπωμά του όμως στη συλλογική μας μνήμη υπήρξε βαθύ, αντέχει έως σήμερα. Έγραψα «αποτύπωμα», μα καλύτερα ταιριάζει ο πληθυντικός. Διότι, αν στις επίσημες τελετουργίες (παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, σχολικές γιορτές) επιβλήθηκε μνημονική ενότητα, στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα ξεδιπλώνονται δύο τουλάχιστον αφηγήσεις που ενίοτε τέμνονται, μα συχνότερα αποκλίνουν.
 

Στον Elon Musk και επίσημα το Twitter έναντι 44 δισ δολαρίων – Νέα εποχή με απολύσεις κορυφαίων στελεχών

Το «πουλί» είναι ελεύθερο ανέφερε πριν λίγο σε ανάρτηση του ο Elon Musk
Στον Elon Musk, τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX, πέρασε και επίσημα το Twitter έναντι συνολικού τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια πολύμηνη διαδικασία με πολλές απειλές, ανατροπές και δικαστικές περιπέτειες.

«Το «πουλί» είναι ελεύθερο» έγραψε πριν από λίγο σε ανάρτησή του ο Musk, επιβεβαιώνοντας εμμέσως και τις πληροφορίες περί της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του δημοφιλούς αυτού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
 

«Το ΟΧΙ μας! Αυτή είναι η ιστορία μας και μας ανήκει»! Δρ Δημ.Σταθακόπουλος

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
 
Το  ΟΧΙ μας 
 
ΟΧΙ : σύμφωνα με τα λεξικά, το νεοελληνικό «όχι» προέρχεται από το αρχαίο «οὐκ» όταν μονιμοποιήθηκε η δασυνόμενη μορφή «οὐχ(ί)» – πχ: ” οὐκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” = “δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει”, είπε ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος στο Χάροντα, επειδή δεν είχε να δώσει τον οβολό του για να περάσει τον Αχέροντα ποταμό, (βλ. Νεκρικούς διαλόγους Λουκιανού ).
 
Επομένως το οὐκ/οὐχ(ί)/όχι είναι ένα εμφατικό ΔΕΝ , π.χ: Δεν έχει άλλο τέλος !!!!