MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως άλλοθι

Η Ευρώπη οφείλει την οικονομική αποσταθεροποίησή της στις προσωπικές της επιλογές. Οχι σε τρίτους
 
Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών οδηγεί την επίσημη υποψηφία του σε σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις. Με κορυφαία τη χθεσινή στην Κοπεγχάγη, μέχρι την επόμενη. Η υποψήφια προς καταποντισμό πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σφραγίζει το πέρασμά της από κάθε δημόσιο αξίωμα με σκάνδαλα (αυτή η φήμη ακολούθησε και τη φυγή της από το γερμανικό υπουργείο Αμυνας), έσπευσε χθες να καλλιεργήσει από τη Δανία το σενάριο της ρωσικής ανάμειξης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η οποία γίνεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, με fake news, με διαδόσεις, με παραβιάσεις της κυβερνοασφάλειας κ.λπ.
 

Γιατί απέτυχε η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

epa11272418 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 11 April 2024. EPA/RONALD WITTEK
 
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 προσδοκούσε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης νομισματικής πολιτικής θα εμφανισθούν με την μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πάροδο 12-18 μηνών.
 
Σήμερα, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ότι η προσδοκία αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επαληθεύτηκε υπό την έννοια ότι το αναμενόμενο επίπεδο (2%) του πληθωρισμού εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθεί πριν το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι για παράδειγμα στην Ελλάδα το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού (3,4% τον Απρίλιο του 2024 και 3,1% κατά την ΕΛΣΤΑΤ) και κατά μέσο όρο 2,4% στην Ευρωζώνη (Eurostat, Mάϊος 2024) και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια.