MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Θα απολογηθεί επιτέλους το «επιτελικό κράτος» για την παράδοση της χώρας στις φλόγες μέχρι το Χαλάνδρι ; Η ευθύνη της αντιπολίτευσης

Κρυμμένη μονίμως πίσω από επικοινωνιακά τρικ ,η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα των πυρκαγιών ακριβώς όπως περιγράφεται στο σχεδιάγραμμα της φωτογραφίας: δεν κάνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο πρόληψης, στέλνει 112 όταν το κακό έρχεται και μετά από το πέρασμα της καταστροφής υπόσχεται ότι …θα πάρει μέτρα για του χρόνου! Τα μόνα «μέτρα» που παίρνει είναι να μισθώνει όλο και περισσότερα και ακριβότερα ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης , αμφίβολης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας.
 
Όταν σπανίως δέχεται πιεστική κριτική για την προκλητική πλέον απραξία της χρησιμοποιεί με εξοργιστική πλέον ευκολία την τραγωδία στο Μάτι!
 
Οι δασικές φωτιές φέτος λίγο έλειψε να φθάσουν στην Λεωφόρο Κηφισίας!!! Δασική φωτιά να φθάνει με χαρακτηριστική ευκολία στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια δεν είχαμε ξαναζήσει! Το είδαμε κι αυτό επί ημερών «επιτελικού κράτους»!
 
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατακεραύνωναν την κυβέρνηση και έδιναν κουράγιο στους ανθρώπους που μάχονται τις φλόγες -πυροσβέστες,εθελοντές και όσους εμπλέκονται με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης- και σε όσους άφησαν τρέχοντας τις περιουσίες τους πίσω, υπακούοντας σε κάποιο μήνυμα 112. Το μόνο που γνωρίζει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις φωτιές.
 
Το «η σκέψη μας είναι μαζί σας» δεν αρκεί. Όπως και το «δεν είναι ώρα επιμερισμού ευθυνών»! Πέντε χρόνια ζούμε το ίδιο «έργο»! Πότε θα έρθει η ώρα του «επιμερισμού ευθυνών»;
 
Γι΄ αυτό θα θέσουμε μερικά εύλογα ερωτήματα, Τα οποία κατά τη γνώμη μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καθήκον όχι απλά να θέσουν στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Οφείλουν να την αναγκάσουν να απαιτήσει με συγκεκριμένα στοιχεία κι όχι με αερολογίες όπως κάνουν συνήθως.
 
•Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να απαντηθεί ποιο ήταν ακριβώς το σχέδιο προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού. Τι είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από 3,2 εκατομμύρια αποτεφρωμένα δάση τα τελευταία δύο χρόνια. Πως εφαρμόστηκε το όποιο σχέδιο πρόληψης;
 
•Ανακοινώθηκε χθες ότι στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών χρησιμοποιήθηκαν 35 εναέρια μέσα. Ποια ήταν αυτά; Που πέταξαν και πότε; Τα στοιχεία δεν είναι …απόρρητα και η απάντηση μπορεί πολύ εύκολα να δοθεί με αριθμούς. Πόσα Canadair πέταξαν ,πότε και που; Πόσα νοικιασμένα ιδιωτικά εναέρια μέσα πέταξαν πότε και που; Γι΄ αυτά τα δεύτερα ποιο είναι το κόστος που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ,για να συγκρίνουμε τι θα μπρούσε να γίνει με αυτά τα χρήματα για να υποστηριχθεί ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης.
 
•Τι έγινε για να ενισχυθεί η Πυροσβεστική. Ποια ήταν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την Πυροσβεστική, γιατί δεν νομίζουμε ότι διαφωνεί κάποιος ότι τα αεροπλάνα ΔΕΝ σβήνουν τις φωτιές, οι πυροσβέστες το κάνουν.
 
•Πως έγινε η επιλογή ενοικίασης ιδιωτικών εναέριων μέσων; Έγιναν διαγωνισμοί; Δόθηκαν συμβόλαια με απ΄ ευθείας αναθέσεις; Είναι αλήθεια όσα γράφτηκαν για «καρτέλ της φωτιάς» που έχει να κάνει με τις ενοικιάσεις των Air Tractors;
 
•Γιατί το περιβόητο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ,συνολικού ύψους 2,1 δις ευρώ ανακοινώθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου;
 
•Τι έγινε με τους διαγωνισμούς καθαρισμών δασών; Οι ρεπόρτερ των data journalists είχαν αποκαλύψει «πράγματα και θαύματα»
 
Συγκεκριμένα:
 
«Μόλις στις 19 Ιανουαρίου 2024 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας άνω των ορίων, σε τμήματα, για την επιλογή αναδόχων για την εκτέλεση του έργου: «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων του αρ. 16 του ν. 998/1979 για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών με εγκεκριμένες μελέτες».
 
Η συνολική εκτιμώμενη αξία είναι 30.668.753 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%) που θα διεξαχθεί με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά βάσει χαμηλότερης τιμής.
 
Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η 20η Φεβρουαρίου 2024.
 
Κάθε τμήμα έχει την ίδια συνολική προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών του έργου, δηλαδή τρεις μήνες από την ημερομηνία έναρξης αυτών. Ακόμα κι αν τα έργα ξεκινούσαν ταυτόχρονα με την αποσφράγιση των προσφορών, κάτι που ασφαλώς δεν συμβαίνει, τότε με την τρίμηνη προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών θα ήταν αδύνατον να προλάβει το ΤΑΙΠΕΔ την 1η Μαϊου. Συνεπώς, ήδη είναι εκπρόθεσμα τα έργα στα δάση και παραμένει αμφίβολο πότε θα έχουν ολοκληρωθεί.
 
Ο διαγωνισμός για το «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης», ύψους 55 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκηρύχθηκε στις 18.10.2023, με ορίζοντα υλοποίησης τους 20 μήνες από την υπογραφή με τον ή τους ανάδοχους.
 
Ακόμα και για την  «Προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για εναέρια επιτήρηση», ύψους 4,1 εκατ., η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η 5η Απριλίου 2024, με την υλοποίηση να προβλέπεται 1-3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι η διενεργούσα αρχή και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η αναθέτουσα αρχή.
 
Από τους 12 διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με την πυροπροστασία της χώρας, κανένας δεν ήταν παραδοτέος την 1η Μαϊου 2024, ημερομηνία έναρξης της αντιπυρικής περιόδου».
 
•Τέλος θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση αν …η χώρα δέχεται ξανά επίθεση ,όπως υποστηρίζουν από χθες κάποιοι φιλικότατοι λογαριασμοί της στο Χ ! Μεταξύ αυτών και πρώην πολιτευτές της! Αν …δεχόμαστε επίθεση καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να του εξηγήσει κάποιος πως είναι δυνατόν να μην παίρνουμε χαμπάρι τον …εχθρό που έφθασε μέχρι Χαλάνδρι και Βριλήσσια…
 
Για να μην αδικήσουμε την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφέρουμε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε χθες για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Έχει σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρήσει συνολικά η αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια παντού και πάντα.
 
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπενθύμισε ότι η ίδια πριν από έναν χρόνο με έγγραφο και προφορικό διάβημα ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει το διαχρονικό και διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της Ελλάδας, να συσχετίσει όλες τις ποινικές δικογραφίες, που αφορούν πυρκαγιές, να αναζητήσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και στο δικαστικό σώμα και στην κυβέρνηση. «Δώδεκα μήνες μετά, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αθωώνει την Κυβέρνηση για τις υποκλοπές, κρύβεται και δεν εμφανίζεται και δεν έχει δώσει καμία ενημέρωση για το τι έπραξε μετά και τις περσινές εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις και τις βιβλικές καταστροφές. Η κοινωνία δυστυχώς είναι θύμα και μιας δικαστικής εξουσίας που δεν λειτουργεί ανεξάρτητα, που δικάζει το Έγκλημα στο Μάτι σαν πλημμέλημα και αδυνατεί να αποδώσει ευθύνες στους κυβερνώντες. Όσο δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη, τόσο το Έγκλημα θα επαναλαμβάνεται, με ίδιες ή άλλες μορφές. Από το Μάτι στα Τέμπη και σήμερα στην καρδιά της Αττικής. Η Ατιμωρησία είναι βασικός παράγοντας της σημερινής καταστροφής» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου